Strašák jménem GDPR

GDPR rozděluje lidi na dva tábory. Ty, kterým vstávají hrůzou i chlupy na zátylku, a na pohodáře, kteří nic neřeší. Přitom směrnice o ochraně osobních údajů není žádná novinka. Co se tedy vlastně děje? Máme se bát?
Zaujala Vás naše služba?
nebo zavolejte na: +420 724 734 535

Uvěřejněno: 15.11.2018 Autor:

GDPR-strasak

Koho se GDPR týká

Je třeba si uvědomit, že ochrana osobních údajů tu není primárně proto, aby terorizovala firmy. Je tu proto, že osobní údaje patří mezi to nejcennější a je třeba je chránit. Na kauze Cambridge Analytica vidíme, co se stane, když dojde ke zneužití.

GDPR se netýká pouze firem, ale každého, kdo shromažďuje nebo zpracovává osobní údaje občanů EU. Ti, kteří nařízení nedodržují, se vystavují pokutě až 4 % obratu, v maximální výši 20 mil EUR. Uf, tomu bychom se raději vyhnuli, že?

Odborníci, v čele s europoslancem Tomášem Zdechlovským, však tvrdí, že ČR se může bát tak maximálně hromadné paniky. Sankce mají za úkol vystrašit především velké firmy jako je Facebook. Menším subjektům bude úřad v první fázi spíše radit.

Máme se bát?

Nenabádám vás k ignorování nařízení EU. Firma, která opomíjela dříve platný zákon o ochraně osobních údajů, by si skutečně měla udělat ve věcech pořádek.

Za půl roku platnosti dorazilo na Úřad pro ochranu osobních údajů 1.993 udání. Většina se týká telemarketingu. Prošetřeno bylo 7 z nich a nepadla žádná pokuta. Úřad skutečně zatím aplikuje benevolentní politiku a dává firmám čas se zorientovat.

GDPR-mame-se-bat

Zákone, zákone

Česká Republika si dala šlofíka, a zatím nepřipravila zákon s výjimkami, který by směrnici implementoval. GDPR přímo nahrazuje zákon 101/2000 Sb., a platí tak ve své nejtvrdší podobě. Zpoždění možná dožene právě mírnější podobou směrnice. Nechme se překvapit.

Pokud vám problematika nedá spát, prostudujte si základní příručku k GDPR.



Kalkulaci připravíme nejpozději do 60 minutBude se Vám věnovat

Probíhá nahrávání 0%
Vít Prošek

Věnuji se výuce jazyka, překladatelství a publikační činnosti více jak 10 let.


Proč službu od Profipřeklady?

Profesionální kvalita, maximální rychlost a příjemné ceny – to jsou profipřeklady.cz!

  • Rychlost. Odpověď na svou poptávku obdržíte během téhož pracovního dne. (Obvykle v řádu hodin či minut!)
  • Kvalita. Klademe důraz na maximální kvalitu poskytovaných služeb.
  • Zkušenosti. Díky mnohaletým zkušenostem si poradíme i s náročnými odbornými texty.
  • Profesionalita. Naši překladatelé se specializují na širokou škálu oborů.
  • Prověření překladatelé. Spolupracujeme pouze se spolehlivými a zkušenými překladateli.
  • Rodilí mluvčí. Korektury textu provádějí rodilí mluvčí.
Reference
Buďte v kontaktu a konzultujte svůj překlad ještě dnes!